Plantar fasciitt


Plantar faciit ("Trå på lego syndrom")


Krister Børgesen 01.05.2020

fysioterapi

Plantar fasciitis er en av de vanligste årsakene til smerter under foten (oftest nær helen). Det innebærer betennelse i et tykt senebånd som strekker seg fra hælen frem til tærne


Plantar fasciitis forårsaker ofte knivstikkende smerter (som å trø på lego), som vanligvis er verst de første stegene om morgenen eller etter du har sittet en stund. Plagene er også verre etter trening en midt i.Årsaken til plantar fasciitt


Årsaken er ofte uklar, men det ser ut å relatere til plutselig økt aktivitetsnivå eller overbruk over tid med uoptimal vektbelastning på foten.


Risikofaktorer

Selv om plantar fasciitt kan utvikle seg uten en åpenbar årsak, kan noen faktorer øke risikoen for å få det:


Alder 

Plantar fasciitt er vanligst mellom 40 og 60 år, men det kan skje alle


Visse typer trening

Aktiviteter som legger mye stress på sålen, for eksempel langdistanseløping eller dans 


Fotmekanikk 

Plattfot, en høy bue, eller unormalt gangmønster


Overvekt 

Overvekt utgjør størres stress på alle strukturer og da selvfølgelig også det du står på


Stående og gående yrker

Fabrikkarbeidere (spesielt de som bruker vernesko), lærere og andre som bruker store deler av arbeidstiden sin på å gå eller stå på harde overflater 


Mulige utfall

Plantar fasciitt kan gå over av seg selv hvis du identifiserer skademekanismen og legger om din hverdag og eller jobb. Faren ved å gå ubehandlet for lenge er at du kan få langvarige smerter og følgeplager fordi du modifiserer ganglaget for å unngå å ha vondt. Det kan føre til fot, kne, hofte eller ryggplager. 

Hvordan kan fysioterapeuten din hjelpe


Identifisere årsaken til at du fikk plantar fasciitt (eller differensialdiagnostisere i tilfellet smertene kan ha andre årsaker) og anbefale endringer i hverdagen som kan hjelpe.


Bruk av tapeteknikker for å avlaste det vonde området på foten. Hvis tapen er satt på korrekt fordeles belastningen på foten din over et større område og gir deg litt mer “armering” så det gjør mindre vondt å gå.


Dette har som regel akutt markant effekt på smerten, og vil over tid gi vevet anledning til å hele.
Ønsker du behandling?Få din første undersøkelse, konsultasjon og behandling til 200,- hos Gard FysikalskeØnsker du å lære mer om dine plager og hvordan du kan bli kvitt dem? Bestill din første fysioterapi time hos Gard Fysikalske. Vi garanterer time innen 48 timer!


Skrevet av: Krister Børgesen


Krister er fysioterapeut og daglig leder hos Gard Fysikalske. Utdannet fysioterapeut ved University College Syddanmark, og personlig trener ved Akademiet for Personlig trening. Med over 10 års erfaring med styrketrening er Krister også kostholdsveileder, og kan ved hjelp av små endringer og tilpasninger av ditt kosthold veilede deg til en sunnere og friskere hverdag.

Helseforsikring