Triggerpunkt

 

Triggerpunkt (Myofascial smertesyndrom) Krister Børgesen 10.10.2020

TriggerpunktTriggerpunkter kan være ett eller flere meget ømme punkter i en muskel som gir smerter lokalt, eller som stråler ut til andre områder i kroppen.


Triggerpunkter kan ikke ses med røntgen eller MR og kan være meget vanskelig å få diagnostisert. Plagene kan være repetitive og vare i dager, eller konstante og vare i mange år. Å ha milde triggerpunktplager er ikke uvanlig, men de kan utvikle seg til å være nærmest uutholdelige og smertestillende har begenset effekt.


De to vanligste triggerpunkt plagene sitter i setet  og skulderbladet. Triggerpunkt i setet forveksles ofte med isjias eller korsrygg smerter. Triggerpunkt i skulderbladet kan være meget skummelt fordi det stråler ut i armene og kan forveksles med hjerteplagerTegn og symptomer på myofascial smertesyndrom kan omfatte:

 • Dype, verkende smerter i en muskel ofte med stråling ut i kroppen
 • Smerter som vedvarer eller forverres
 • En øm knute i en muskel
 • Søvnvansker på grunn av smerteÅrsaken til Triggerpunkt 


Årsaken er  uklar, men det ser ut å relatere til understående punkt


 •  Overforbruk - akutt overbelastning av muskulatur eller perioder med repetitivt arbeid. Arbeidet kan være overbelastende fordi muskelen er for svak for arbeidet som kreves av den.
 • Muskelskade - En akutt muskelskade kan også resultere i triggerpunkt som kan vare lenge etter skaden er reparert 
 • Stress og angst  - De som opplever stress og angst har generelt en høyere muskelspenning som også resulterer i triggerpunkter 


Mulige komplikasjoner


Komplikasjoner assosiert med myofascial smertsyndrom kan omfatte:

 • Nedsatt kraft - Triggerpunkter kan redusere kraftutvikling i muskulaturen som reduserer evne til å prestere fysisk. 
 • Søvnproblemer - Myofascial smertsyndrom gjør vondt og kan gjøre det vanskelig å sove om natten. Du kan ha problemer med å finne en behagelig soveposisjon og du kan vekkes fordi det gjør vondt-
 • Fibromyalgi - Noen studier antyder at myofascial smertsyndrom kan utvikle seg til fibromyalgi hos enkelte. Det antas at hjernen til mennesker med fibromyalgi blir mer følsomme for smertesignaler over tid. Noen mener myofascial smertsyndrom kan spille en rolle i å starte denne prosessen.Hvordan kan fysioterapeuten din hjelpe


Smertestillende medisiner eller hvile har begrenset effekt mot triggerpunkter, men det finnes effektiv behandling mot plagene.  


Jeg deler behandling opp i tre deler


 •  Identifisere årsaken til at du har triggerpunkt (eller differensialdiagnostisere i tilfellet smertene kan ha andre årsaker) og anbefale endringer i hverdagen som kan hjelpe.
 •  Lære deg selvbehandling og eventuell trening av området som gir deg plager. Triggerpunkter kan alltid returnere og det er viktig at du selv vet hva du skal gjøre når det skjer. 
 • Behadling -Trykkpunktbehandling, eller nålebehandling (hvis ønskelig) 
Ønsker du behandling?Få din første undersøkelse, konsultasjon og behandling til 200,- hos Gard FysikalskeØnsker du å lære mer om dine plager og hvordan du kan bli kvitt dem? Bestill din første fysioterapi time hos Gard Fysikalske. Vi garanterer time innen 48 timer!


Skrevet av: Krister Børgesen


Krister er fysioterapeut og daglig leder hos Gard Fysikalske. Utdannet fysioterapeut ved University College Syddanmark, og personlig trener ved Akademiet for Personlig trening. Med over 10 års erfaring med styrketrening er Krister også kostholdsveileder, og kan ved hjelp av små endringer og tilpasninger av ditt kosthold veilede deg til en sunnere og friskere hverdag.

Helseforsikring